ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 

 

 

TEXTE PUBLICATE

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

Pomenirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului din Don
(1 septembrie)

[ revista Epifania, sept.-oct. 1997, p. 10 ]

Numele icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu este legat de batalia purtata pe campia Kulikovo, din apropierea raului Don.
In 1380, pe vremea marelui Print Dimitri Ivanovici si in zilele inteleptului Mitropolit Ciprian al Moscovei, Rusia era mult hartuita de tatari. Cu toate acele mari incercari, cazacii rusi izbutesc sa adune o oaste in stare sa faca fata puternicei hoarde tatare.Deosebit de cinstita in vremea aceea, icoana Maicii Domnului din Don este purtata in lupta de soldatii dreptslavitori, iar Maica Domnului – „arhistratega nebiruita a ostilor crestinesti” – nu intarzie sa-si arate ajutorul. Tatarii sunt biruiti, iar Printul Dimitri, umplut de mare bucurie, aduce multumire lui Dumnezeu si aseaza icoana Maicii Domnului la loc de cinste in biserica resedintei sale din Kolomna, aproape de Moscova.
Nu dupa multi ani, in 1395, tatarii navalesc iarasi cu o armata imensa pana in fata zidurilor Moscovei. Ca si Printul Dimitri Ivanovici in 1380, succesorul sau Vasili Dimitrievici ceru si el mijlocirea Maicii Domnului in fata icoanei sale din Catedrala. Era icoana Fecioarei din Vladimir, sosita la cererea Marelui Print chiar inaintea tatarilor. Si de aceasta data, Moscova este in chip minunat ocrotita, dusmanul retragandu-se fara sa atace. Din aceste timpuri, poporul vedea in icoanele Maicii Domnului din Don si a Maicii Domnului din Vladimir vadite si preaputernice aparatoare ale lui, ori de cate ori tara era amenintata de „navalitorii cei de alt neam si de ucigasii cei tainuiti”.

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro