ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 

 

 

TEXTE PUBLICATE

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

Istorisire pentru icoana facatoare de minuni a Sfantului Ioan Botezatorul ce se afla in Manastirea romaneasca Prodromul din Sfantul Munte Athos
[ revista Epifania, ianuarie-februarie 1999, p. 15 ]

In Paraclisul cel vechi al Cinstitului Inaintemergator si Botezator Ioan, numit de atoniti „Prodromul”, este asezata pe tampla altarului, in randul icoanelor imparatesti, la stanga Mantuitorului, vestita icoana facatoare de minuni a dumnezeiescului Ioan. Impodobita cu o frumoasa imbracaminte de argint daruita pe la 1853 de Domnitorul Moldovei Grigore Al. Ghica Voievod, cand se zidea si Sfanta Manastire, se spune ca de fapt aceasta icoana este mult mai veche, poate de cand a fost rezidit Paraclisul a doua oara, in 1660, de Duhovnicul Filoftei.Din predanie avem pastrate multe minuni facute de Botezatorul Domnului prin aceasta icoana. Insa cea mai des pomenita si de multi din cei batrani cunoscuta este si aceasta: Ca la 1821, cand a fost zavera cea mare intre turci, greci si romani, venind atunci multime de ostire turceasca in Sfantul Munte, ca sa-i pedepseasca si sa-i smereasca pe cei razvratiti, s-au pus sa jefuiasca si Chilia Prodromului. Aici insa nu gasira ceva de prea mare pret, pentru ca parintii ce vietuiau in schitul cu pricina fie fugisera in Romania, fie se retrasesera prin alte parti ale Athosului. Asa incat odoarele de mare pret, pe unele le luara cu ei impreuna, iar pe altele mai greu de purtat le-au adapostit spre pastrare in Marea Lavra a Sfantului Atanasie, pana la trecerea tulburarii si reintoarcerea lor la chilie.
Intrand deci soldatii turci in Paraclis, sperand sa puna mana pe ceva argintarii, indata ii cuprinsera frica, parandu-li-se ca vad ceva. De spaima trasera cu pistolul asupra icoanei Sfantului Ioan Botezatorul; insa gloantele, in loc sa o vatame, se intorceau inapoi si-i loveau tot pe ei. Acestea intamplandu-se, si mai mult s-au infricosat si au fugit, stanta icoana ramanand neatinsa de nici un glont.
De atunci, ne spun parintii romani, fata inaintemergatorului a ramas foarte incruntata, precum se poate bine vedea.
(dupa Minunile Maicii Domnului Prodromita si minunile altor sfinte icoane ce se afla in Sf. Manastire Prodromul din Muntele Athos, adunate si diortosite de Arhimandritul Antipa Dinescu, Bucuresti, 1906)

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro