ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 

 

 

TEXTE PUBLICATE

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

Icoana – marturie de dincolo de timp
[ revista Renasterea, nr. 4, 1999, p. 7 ]

Toti stim ca lumea de azi este o lume cam indoielnica, o lume amenintata de tavalugul ideologiilor de tot felul, o lume care ofera un camp destul de invalurat pentru misiune.
Si totusi, daca noi tacem sau suntem neputinciosi in fata valurilor vietii, icoanele vorbesc...
„A venit vremea ca sa coboare icoanele de pe pereti si sa umble printre noi, ca sa ne trezim!, a rostit pe treptele Catedralei noastre Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu in fata credinciosilor care au venit sa o cinsteasca pe Maica Domnului.
Dar Maica Domnului, asa cum ati aflat, a fost cinstita si printr-un Simpozion.
Sosirea la Cluj a Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula a prilejuit organizarea la Muzeul National de Arta a Simpozionului cu tema: „Maica Domnului in spiritualitatea si cultura romaneasca”.
Au participat: PS Irineu Bistriteanul, Pr. Frof. Dr. Alexandru Moraru, Pr. loan Bizau, Ieromonah Dumitru Cobzaru, PC Diacon Conf. Dr. loan Ica jr., Dr. loan Cuceu, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Arion, Tiberiu Graur, Alin Mihai Gherman, Dr. loan Stancu, loan Podea, Dr. Maria Bocse, Dr. Ioana Cristache-Panait, Dorina Idiceanu, Ana Dobjanschi, Simon Munteanu, profesori, jurnalisti, studenti.
PS Sa Irineu Bistriteanul a binecuvantat Simpozionul si a tinut cuvantul de deschidere, iar distinsa Doamna Livia Dragoi – directoarea Muzeului Irational de Arta din Cluj, impreuna cu PC Protos Visarion Pasca – Staretul Sfintei Manastiri Nicula si cu PC Prof loan Chirila, au fost mediatori.
Asa cum deja bine stiti acest Simpozion, cuprins in Programul cultural religios al „Saptamanii Nicula” si consacrat cinstirii si evocarii Maicii Domnului, a fost legat de un fapt concret, respectiv de implinirea a 300 de ani de la plangerea Icoanei Maicii Domnului de la Nicula si a tot atatia ani de cand aceasta icoana vegheaza asupra destinelor noastre. Frumoasele comunicari sustinute de personalitatile invitate si-au propus sa apropie de sufletele si inimile noastre cateva
aspecte privitoare la prezenta si la rolul Maicii Domnului in cultura si spiritualitatea poporului roman. Castigul spiritual al unei astfel de manifestari este enorm. Desigur, el nu poate fi cuprins in cateva randuri, insa ce as dori sa semnalez aici, foarte pe scurt, sunt doua idei extraordinar de interesante care s-au lansat cu aceasta ocazie. Prima apartine Domnului Dr. loan Cuceu. Domnia sa, aratand lipsa treptelor de cercetare, adica a cartilor, si subliniind prezenta imaginii Maicii Domnului in toate categoriile folclorului romanesc, a aratat necesitatea alcatuirii unei Enciclopedii a Maicii Domnului, de dimensiunea catorva volume, ca aceea elaborata de Mircea Eliade in 18 volume.
A doua idee pe care am retinut-o din acest Simpozion apartine Parintelui Diacon Ioan Ica jr.. De fapt Sfintia Sa, dupa docta conferinta despre Imnul Acatist al Maicii Domnului, preluand si dezvoltand ideea lansata de Dr. loan Cuceu, a mentionat ca teologii au si ei o sansa, sa intocmeasca ei insisi o Enciclopedie, in care sa adune toate textele referitoare la Fecioara Maria, toate textele imnografice, tot ciclul de omilii, incepand cu Patriarhii Proclu si Chiril al Alexandriei si terminand cu Grigorie Palama si chiar cu Nicodim Aghioritul, in care sa se vada continuitatea cinstirii si evlaviei Fecioarei Maria in traditia si spiritualitatea ortodoxa.
Semnificatiile acestui eveniment de importanta majora din viata Bisericii raman a fi puse deplin in lumina de timp. Nu ne ramane decat, recunoscatori pentru darurile primite, sa multumim organizatorilor.

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro