ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 

 

 

TEXTE PUBLICATE

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

De dragul Parintelui Pavel
[ revista Epifania, nov.-dec. 1997, p. 10 ]

„Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta” (Evrei 13, 7).

In primele zile ale lunii decembrie se implinesc 60 de ani de cand Parintele Pavel A. Florenski a incetat din viata in insula Solovki, dupa zece ani de surghiun in tinuturile Siberiei. In 1937, pe 8 decembrie, fusese executat prin impuscare, având pe buze cuvintele: „Este foarte greu, dar faca-se voia Domnului!”.
O personalitate extraordinara, cum a fost si ramane pururea Parintele martir Pavel A. Florenski, se cere sa fie evocata. O facem, bineinteles dupa puterile noastre, discret si modest.

Ai acum in fata celebrul tablou „Filozofii”, in care poti vedea portretele lui Pavel Florenski, in reverenda preoteasca, si Serghei Bulgakov, inca „civil”. Sunt chipurile zugravite de prietenul lor comun, pictorul Mihail Vasilievici Nesterov, intr-o seara de mai a anului 1937, in gradinita de langa casa Parintelui.
Pentru cei mai multi dintre noi, acest tablou era necunoscut. Despre el si despre frumusetea chipului duhovnicesc al Parintelui Pavel citisem doar din marturiile scrise de Bulgakov in 1943 (dupa aflarea mortii prietenului sau) si cuprinse in volumul „Iconostasul”, aparut la editura Anastasia, 1994.

„Parintele Pavel a fost pentru mine nu numai o manifestare a genialitatii, dar si o opera de arta, atât de minunat si de armonios ii era chipul. Ar fi nevoie de cuvantul, de penelul sau de dalta unui mare artist pentru ca lumea sa-l poata cunoaste. Spunand aceasta, ma gandesc ca el nu s-a multumit doar cu darurile cu care venea de la natura, ci s-a modelat el insusi ca opera de arta spirituala, fiind inzestrat pentru asa ceva cu o desavarsita subtilitate a gustului artistic si spiritual. Trasaturile sale exterioare sunt intiparite in cunoscutul tablou al lui Nesterov”.

Puse alaturi, silueta delicata a Parintelui Pavel si aceste marturii le poti privi ca pe un diptic. Priveste-l inca o data si incearca sa-i intelegi mesajul. Stiu. In loc de raspuns, vei auzi mai degraba o chemare. Intr-o seara de mai, Parintele Pavel te cheama sa-i urmezi extraordinara cale: „De la Atena la Ierusalim”.

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro