ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 

 

 

TEXTE PUBLICATE

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

Arta cafenie [1]
[ revista Renasterea, suplimentul Filocalia nr. 4, aprilie 1994, p. 2 ]

In densitatea ei relativa, orice idee are nevoie, pentru a prinde contur si a se implini, de sugestii, de completari pe care i le ofera mediul inconjurator, spiritele inrudite. Si ce fel de sugestii au dat ele in aceste vremuri? Dovada sta (si inca mult prea sus) ideea ce a prins contur si s-a implinit.
Directia predominanta care este acum a cetatii abate din drum si impune o evolutie determinata.
In cazul acesta nu-mi mai ramane decat sa ma bucur ca mai am libertatea de a intelege si interpreta intr-un mod mai activ si personal mesajul artistului. Astfel, dupa 4 luni, incerc sa-i gasesc o posibila semnificatie si nici pe departe nu pretind o receptare artistica deplina. Contactul prim cu „opera de arta” se inmanuncheaza intr-un proces asociativ de idei, de reprezentari ale memoriei sau ale inspiratiei.In Grecia secolului V mai exista o colosala statuie (nici aceea nu era o ecvestra) cea a Atenei Partenos, a carei lance de aur servea drept orientare corabiilor care se apropiau de Pireu. Din incapatanare ma opresc doar la aceasta semnificatie.
Acei cativa zdraveni (falsi demofili) dornici ca prin aceasta senzualitate triumfatoare sa trezeasca entuziasmul, impart fiecare dupa gustul si folosul lor diversele taramuri ale artei.
Si sa o spunem fara doar si poate ca este in continua desfasurare acest joc perfid si steril ce-si propune sa uimeasca neputinciosul public.

[ inapoi la indexul cu texte publicate ]

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro