ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 


 

Episcopul Vasile Somesanul

Postul, urcus spre Inviere
[ inapoi la pagina principala a PS Vasile ]

 

In trairea crestina ortodoxa postul are un loc bine definit. Alaturi de rugaciune si de milostenie, postul este un act fundamental al vietii religioase personale. Cine nu se roaga lui Dumnezeu, cine nu-l ajuta pe aproapele sau si nu cauta sa-si educe vointa prin înfranare, acela nu duce o viata crestina.
Practica si exercitiul postului sunt de mare folos în realizarea echilibrului duhovnicesc de la care poate continua urcusul personal spre înviere. Bazele si deprinderile duhovnicesti trebuiesc puse mai ales la varsta tineretii.
Fiecare om, mai mult sau mai putin constient, pe tot parcursul vietii se confrunta într-o forma sau alta cu tentatia "fructului oprit". Tentatiile vietii, chiar daca se confrunta cu natura pe cale de îndumnezeire a credinciosului care actualizeaza si sporeste harul sfintitor primit la Botez, oricand pot sa diminueze sau chiar sa anuleze bucuria "rodului Duhului Sfant", daca nu este suficient de prezenta paza mintii, "trezvia duhovniceasca".
Exercitiul înfranarii, bazat pe rugaciune, post si milostenie, refac unitatea fiintiala dintre ratiune si simtire (dintre minte si inima) si centreaza preocuparile spre readucerea lui Dumnezeu în adancul inimii si spre deschiderea iubitoare spre semeni si spre întreaga creatie.
în sensul propriu al cuvantului, postul vizeaza retinerea pentru un anumit timp de la mancarurile de natura animaliera si vine sa reconstientizeze sarcina primordiala a vietii omului de a lucra gradina pamantului, de a contribui la ocrotirea creatiei divine.
Dar lucrarea postului, ca exercitiu al înfranarii si cresterii duhovnicesti implica pe langa o dimensiune intelectuala si una spirituala, duhovniceasca.
Postul intelectual vizeaza în primul rand impunerea exigentelor morale asupra activitatilor intelectuale.
Postul spiritual, duhovnicesc vizeaza retinerea de la lucrarea iubirii de sine si ale iubirii de placere, slava si putere, diminuand iubirea de sine.
Urmand regula postului, trupul si sufletul se curatesc, renasc si se pregatesc pentru transfigurarea în Lumina vesniciei.

[ text preluat din suplimentul „Filocalia ”, noiembrie 1998, pag. 1 ]

[ inapoi la pagina principala a PS Vasile ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro