ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 


 

Episcopul Vasile Somesanul

Cuvinte despre rugaciune ale Parintelui Sofronie Saharov [ prefata ]
[ inapoi la pagina principala a PS Vasile ]

 

Noua carte publicata de Editura Teognost – „Cuvinte despre rugaciune ale Parintelui Sofronie Saharov” – se inscrie perfect in preocuparea editurii de a oferi, celor doritori, posibilitatea de a cunoaste mai bine o seama de personalitati ale vietii cu Hristos si de a patrunde mai adanc in viata duhovniceasca.
Aceasta carte, alcatuita de Ieromonahul Sofronie (Radu-Stefan Drincec), este rodul unor binecuvantate cautari si osteneli incepute de autor imediat dupa tunderea sa in monahism (august 1995) si finalizate intr-un timp record in anul 1997, la Praznicul Bunei-Vestiri, fiind apoi tiparita intaia oara de Editura „MR Komplex” din Budapesta, in anul 1999, la scurt timp dupa hirotonirea si instalarea autorului ca episcop de Gyula.
Faptul ca la intrarea in cinul monahal fratele Radu-|tefan Drincec a primit numele Sofronie de la duhovnicul sau, Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Serafim al Bisericii Orodoxe Romane din Germania si Europa Centrala, odata cu ascultarea de a-l face cunoscut si raspandit in lume pe Arhimandritul Sofronie Saharov, dovedeste atat ca tanarul monah Sofronie avea deja o buna pregatire si preocupari pe aceasta directie, cat si incredintarea Parintelui Mitropolit Serafim ca da pe maini bune o lucrare de mare folos duhovnicesc. Intuitia mitropolitului a fost confirmata de interesul mereu crescut, in lume si la noi, pentru cunoasterea si asimilarea vastei opere a Parintelui Sofronie Saharov.
La alcatuirea cartii, Prea Sfintitul Parinte Sofronie s-a folosit de scrierile Arhimandritului Sofronie, pe care le-a citit in original, dar si de alte numeroase lucrari ale unor importanti autori care trateaza despre rugaciune, toate acestea fiind consemnate cu meticulozitate la bibliografia lucrarii si in numeroasele note din cadrul fiecarui capitol.
Folosindu-se de acest bogat filon duhovnicesc, autorul reuseste sa infatiseze o viziune generala asupra rugaciunii in scrierile Arhimandritului Sofronie care, prin „Rugaciunea lui Iisus” se ajunge la o crestere catre rugaciunea pentru lumea intreaga, rugaciune dobandita, potrivit experientei duhovnicesti preluate de la Cuviosul Siluan, numai prin infranare, prin smerenia lui Hristos si cu zdrobire de inima pentru pacatele savarsite.
Cautarile care au marcat viata Arhimandritului Sofronie si au generat bogata si adanca sa traire duhovniceasca sunt cautarile tuturor sfintilor si ale tuturor celor care-L cauta pe Dumnezeu.
Lupta, zbaterea omului pentru depasirea limitelor (distanta, inaltime, adancime, vremelnicie), iesirea din cadrele stramte ale timpului si spatiului, cunoasterea a ceea ce este absolut si vesnic, implica necesitatea cunoasterii prin traire, ceea ce este mai mult decat cunoasterea abstracta, intelectuala, proprie stiintei. Cunoasterea prin traire devine o impartasire in fiinta si in dragoste, facand ca relatia dintre Dumnezeu si om sa fie cea mai importanta problema a existentei omenesti, deoarece intreaga noastra existenta vremelnica si vesnica depinde de felul cum Il intelegem noi pe Dumnezeu.
Orice schimbare pozitiva sau negativa in intelegerea noastra despre Dumnezeu aduce neaparat cu sine o schimbare corespunzatoare in simturile, in gandurile, activitatile si reactiile noastre la tot ceea ce ne inconjoara.
Aceasta cunoastere au trait-o cei care L-au marturisit pe Mantuitorul Hristos si L-au cunoscut pe Dumnezeu.
La aceasta cunoastere a ajuns si Arhimandritul Sofronie, modelat launtric de Cuviosul Siluan care a spus: „Cel ce iubeste pe Dumnezeu isi aduce aminte pururea de El si aducerea aminte de Dumnezeu naste rugaciunea”, incredintandu-ne ca „Dumnezeu da rugaciunea celui care se roaga, dar rugaciunea pe care o savarsim numai din obisnuinta, fara zdrobire de inima pentru pacatele noastre, nu este placuta lui Dumnezeu”, fapt pentru care ne indeamna: „Omule, invata smerenia lui Hristos, traieste in curatie si infranare, marturiseste-te cu sinceritate si Domnul iti va da sa gusti dulceata rugaciunii” (Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, Editura Deisis, Sf. Manastire „Ioan Botezatorul”, Alba Iulia, 1994, pp. 62-63).
In vremurile pe care le traim, pentru a face fata asalturilor necredintei, uitarii si nepasarii, cu neabatere, staruinta si sarguinta trebuie sa facem apel la rugaciune si la celelalte nevointe ale vietii duhovnicesti, pentru ca Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeul nostru, sa ne miluiasca pe noi si lumea in care traim.
In acest inteles, pentru oricare dintre noi, lucrarea Prea Sfintitului Episcop Sofronie este un bun indreptar pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu.

[ inapoi la pagina principala a PS Vasile ]

 

 

 

 

 

www.ignus.ro