ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

MENIU

Pagina de start

 

 

 


 

Episcopul Vasile Somesanul

Mai aproape de Dumnezeu
[ inapoi la pagina principala a PS Vasile ]

 

„Cand noi venim in ajutorul semenilor si Dumnezeu vine la noi” a spus in prima Seara Filocalica, PS Vasile Somesanul. Tema conferintei, „Cunoasterea lui Dumnezeu din imprejurarile vietii”, a fost ilustrata prin exemple concrete care au subliniat importanta credintei: „Nu exista mai mare suferinta decat sa vezi pe cineva ca isi pierde credinta” a spus Sfintia Sa, atragand atentia ca „Intr’adevar, in anumite ierarhii sociale e foarte greu sa te pastrezi in marturisirea credintei pentru ca de cele mai multe ori cei din varful ierarhiei sunt ostili. Numai rugaciunea si o viata duhovniceasca te pot face sa iei deciziile corecte”.
Referitor la comportamentul fata de cel care iti greseste, Prea Sfintitul a reamintit ca „Mantuitorul e foarte clar cand spune sa ne purtam cu iubire fata de cei care ne fac rau, ne gresesc”. Cand simte ca nu poate face asa, omul trebuie sa se roage si sa aiba rabdare: „Rugaciunea este o deschidere catre Dumnezeu, care trebuie sa fie insotita neaparat de infranare. impreuna, ele curatesc de patimi.”
In ceea ce priveste milostenia, „experienta duhovniceasca ne indeamna sa dam celui care ne cere, sau sa-i oferim macar o bucata de paine”, insa „din pacate, cersetoria a fost si ramane o adevarata meserie, pentru cei care o practica. Nu intamplator ne invata Sf. Ioan Postitorul «sa asude banul in mana ta inainte de a-l da». Trebuie foarte mult discernamant aici... Sa dai atat cat sa nu iti para rau ca ai dat” a indemnat PS Vasile, care a conchis:
„Sa nu uitam ca adevarata milostenie trebuie sa fie si sufleteasca si trupeasca!”.

[ text preluat din suplimentul „Filocalia”, decembrie 2004, pag 1 ]

[ inapoi la pagina principala a PS Vasile ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ignus.ro