ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

 

 

 

 

 

 

 

 


 JUGUL MONAHAL - Povara care te face imponderabil

[ inapoi la pagina de start ]

 

JUGUL MONAHAL - Povara care te face imponderabil


In numeroase fresce si icoane bizantine, Ioan Botezatorul este purtator de aripi. Imaginea a fost inspirata de profetia lui Maleahi: „Iata, Eu trimit pe ingerul Meu inaintea fetzei Tale, care va pregati calea Ta”.

Reprezentarea insa nu poate fi straina nici de gandul ca, prin viata sa aspra si feciorelnica, Ioan a fost un inger in trup; el a devenit, prin aceasta, prototipul monahilor de mai tarziu (Bartolomeu Valeriu Anania).

Emblema a urcusului duhovnicesc, sau atribut al iubirii proteguitoare, aripa e semnul distinctiv - comun ingerilor, monahilor si pasarilor - al stradaniei slujitoare.

Seara, la manastiri, cind obstea intreaga se indreapta spre biserica, cele trei regnuri par contopite intr-unul singur: se aude doar un fosnet de aripi si un inceput, racoros, de muzica. Calugarii isi pun capul in „jugul cel usor” si dispar in cerul aurit din jurul altarului.

Asocierea intre jug si zbor, intre slujire si extaz, rezuma perfect vocatia monahala, ca si pe aceea ingereasca. Acceptarea injugarii, adica a celei mai anevoioase stradanii, e preconditia eliberarii de greutate, a inariparii.

Pasarile - constata Bernard de Clairvaux - zboara datorita greutatii optime pe care le-o da penajul. Altfel spus, daca le „usurezi” de pene, devin „grele”, nu mai pot zbura. Ceea ce le face deci sa se poata desprinde de pamint este tocmai ponderea, „jugul” incarcaturii lor „vestimentare”.

Asa este si jugul monahal: e greutatea care te usureaza, sarcina care te lanseaza, povara care te face imponderabil (Andrei Plesu).

Daca pasarea isi strange aripile, neprimind simbolul desfasurat al Crucii, atunci nici vazduhul nu va primi pasarea; vazduhul nu va purta pasarea decat daca aripile ei marturisesc Crucea (Efrem Sirul).

 

Texte: I.P.S. Bartolomeu Valeriu Anania, Andrei Plesu, Bernard de Clairvaux, Efrem Sirul
lectura: pr. Ioan Gînscă
bg music: Alyabev Heruvimskaya - Kalganov Evgeniy Choir - Peresvet

 

[ inapoi la pagina de start ]

 

www.ignus.ro