ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

 

 

 

 

 

 

 

 


 PARINTELE ARSENIE BOCA - Pictura bisericii Draganescu

[ inapoi la pagina de start ]

 

PARINTELE ARSENIE BOCA - Pictura bisericii Draganescu


In 1968 Parintele Arsenie Boca a inceput pictarea bisericii parohiale din localitatea Draganescu, din apropierea Bucurestiului. A lucrat la ea vreme de 15 ani.

Pe langa scenele consacrate in pictura bisericeasca, dar interpretate intr-un stil personal, Parintele Arsenie a introdus acolo si compozitii inedite, cu un vadit rol catehetic.

"Mica biserica de la Draganescu are zugravite pe zidurile ei predicile fierbinti pe care miile de oameni le ascultau la Sambata de Sus. E o pictura noua, ca si predica de atunci."

O ampla compozitie din absida altarului ne retine atentia in mod deosebit. Ea ne prezinta momente din viata si patimirile Cuviosului Stefan cel Nou, care a primit mucenicia la varsta de 53 de ani, intr-o zi de 28 noiembrie.

Deoarece, din cate stim, nici o alta biserica nu are zugravita pe absida altarului mucenicia Cuviosului Stefan, este firesc sa ne gandim ca asezarea ei aici nu este una intamplatoare.

Prin urmare, ce a dorit Parintele Arsenie sa ne puna in atentie?

Cautand impreuna un raspuns potrivit, nu putem sa nu observam asemanarile dintre cele doua vieti – a Cuviosului Stefan cel Nou si a Parintelui Arsenie – si mai ales faptul ca amandoi au plecat la Domnul in 28 ale lunii noiembrie!

Este data de 28 o coincidenta? Sau Parintele Arsenie a fost asemenea monahilor din Pustia Egiptului, care cunosteau dinainte momentul sfarsitului lor si adesea il si anuntau?
In acest sens, pictura din altarul bisericii Draganescu ne da un raspuns discret si lamuritor.

Prezentarea de fata nu are rostul de-a accentua doar latura profetica a Parintelui Arsenie. Aceasta a fost si este esentiala, dar ea se leaga de cea duhovniceasca, de cea filocalica si de cea ortodoxa. Sfintia Sa a fost intai de toate un mare duhovnic, un zugrav de suflete si un predicator de statura patristica.

 

Text: pr. Ioan Gînscă
lectura: pr. Ioan Gînscă
bg music: Corul "Psalmodia" - Fericit barbatul

 

[ inapoi la pagina de start ]

 

www.ignus.ro