ignus - pagina parintelui ioan - arta & spiritualitate ortodoxa

 

 

 

 

 

 

 

 


 CORABIA BISERICII - Liturghia si Biserica

[ inapoi la pagina de start ]

 

CORABIA BISERICII - Liturghia si Biserica


Simbolul cel mai adecvat si mai cuprinzator al Bisericii este corabia. Prefigurarea lui se afla in corabia lui Noe, din vremea potopului.

Menirea ei era aceea de a pluti pe deasupra apelor si de a-i mantui (adica de a-i salva) de la moarte pe cei ce se aflau inlauntru.

Neavand tinta, corabia lui Noe nu avea nici carma.

Corabia Bisericii are aceeasi menire, de a-i mantui pe cei ce se afla intr’insa. Ea pluteste pe oceanul istoriei si se indreapta spre sfarsitul acesteia, adica spre „limanul cel neinviforat”, unde Imparatia lui Dumnezeu se implineste prin ultimii sositi si intra in vesnicie. Avand o tinta, are si carma.

In Manastirea Hurezi, si anume in pridvorul bisericii bolnita, poate fi vazuta urmatoarea scena: Pe apa unui fluviu pluteste o corabie cu vasle. In spate, la carma, Iisus Hristos. In fata, la prora, Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Pe laturi, tragand la lopeti, cuviosi parinti. Pe mal, capii ereticilor, cu niste carlige lungi in maini, straduindu-se s’o agate si s’o abata din drum. In mijlocul corabiei, pe un podium, o masa. In jurul mesei, preoti si arhierei in odajdii. Pe masa, o cutie mica, in care poate fi usor recunoscut un chivot in care se pastreaza, de obicei, Sfanta Euharistie, adica Trupul si Sangele Domnului. Asadar, in aceeasi nava, Hristos istoric si Hristos euharistic.

Corabia este Biserica, adica Imparatia Cerurilor in devenire, iar in mijlocul ei se afla Liturghia, adica Imparatia Cerurilor, statica si dinamica in acelasi timp, oferind pregustarea celei finale, desavarsite si vesnice.

 

Text adaptat dupa: I.P.S. Bartolomeu Anania, "Cartea deschisă a Împărăţiei - o însoţire liturgică pentru preoţi şi mireni"; Bartolomeu Valeriu Anania - Cerurile Oltului
lectura: pr. Ioan Gînscă
bg music: Andrey Cechelero - "Sleeping"/ Oceanos [fragment]

 

[ inapoi la pagina de start ]

 

www.ignus.ro